L’empresari i diplomàtic Pere Joan Tomàs, ha mort aquest dilluns als 77 anys, després d’estar uns dies hospitalitzat a l’UCI. Tomàs ha estat un home clau per a les relacions entre Andorra i Rússia.

Empresari i ex cònsol honorari de la Federació Russa al Principat, feia uns dies que estava hospitalitzat a l’UCI i intubat a causa de la Covid tot i que tenia altres patologies.

Fins fa pocs mesos era el cònsol honorari de la Federació Russa al Principat. Tot i tenir altres patologies, no ha pogut superar la Covid.

Tomàs era cònsol honorari de la Federació Russa a Andorra i havia estat nomenat el març del 2006 ambaixador del Principat a Islàndia, Suècia, Noruega i Finlàndia durant el mandat del cap de Govern Albert Pintat. 

Durant anys va ser ambaixador no resident del Principat a diversos països. Islàndia, Finlàndia, Dinamarca, Noruega i, evidentment, Rússia, on va fer diversos de negocis. Justament va ser el 2010 que va deixar la diplomàcia governamental per enfortir, com a cònsol honorari, les relacions entre la Federació Russa i Andorra.

De fet, fonts diplomàtiques consultades han recordat que el seu paper ha estat clau per tal que el Principat mantingui unes excel·lents relacions amb Rússia.

I també per als russos el paper de Tomàs, que fa pocs mesos va traspassar la responsabilitat a Narcís Socías, va ser rellevant. Fins al punt que en el marc els 25 anys de l’establiment de relacions diplomàtiques entre els dos països.

#

Comments are closed