7 de Gener - Festivitat nadalenca a Rússia
Rússia celebra el Nadal al gener i dues versions de l’Any Nou separades per catorze dies.
El 25 de desembre és un dia feiner a Rússia. No és que no se celebri el Nadal, sinó que se celebra en una altra data, el 7 de gener. Però el festiu més important de l’hivern és el Cap d’Any, que té lloc, igual que a la majoria dels països, la nit del 31 de desembre a l’1 de gener.
El desembre de 1990, un any abans de la caiguda de l’URSS, el 7 de gener —el Nadal ortodox, celebrat segons el calendari julià— es va convertir en un festiu oficial a la República Socialista Federativa Soviètica de Rússia.
23 de Febrer - Dia dels defensors de la pàtria
La festa commemora la data de l’any 1918 durant la Guerra Civil Russa, quan es va produir el primer reclutament massiu de l’Exèrcit Roig a Petrograd i Moscou. Va ser originalment conegut com a Dia de l’Exèrcit Rojo (en rus: День Красной Армии, Dyen’ Krasnoy Armii).
En 1949, va ser renomeado com el Dia de l’Exèrcit Soviètic i de la Marina (en rus: День Советской Армии и Военно-Морского флота, Dyen’ Sovyetskoy Armii i Voyenno-Morskogo flota). Després de la caiguda de la Unió Soviètica el 1991, a la commemoració se li va donar el nom actual.
8 de Març - Dia internacional de les dones
El Dia Internacional de les Dones o la Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). [1] És un dia aprofitat tradicionalment per a reivindicar el feminisme denunciant el sexisme. Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, a l’àmbit laboral, i per tant pel dret a la independència econòmica.
La primera celebració va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i la seva commemoració s’ha anat estenent, des de llavors, a molts altres estats.
El 1972 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 1975 Any Internacional de la Dona, i el 1977 va convidar tots els estats a declarar, conforme a les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia com a Dia Internacional pels Drets de la dona i la Pau internacional.
1 de Maig - Dia internacional dels Treballadors
El Dia Internacional dels Treballadors, el Primer de Maig, és la jornada reivindicativa del moviment obrer mundial.
Aquesta jornada de lluita pels drets dels treballadors va ser establerta al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889 . Es va decidir que, en homenatge als Màrtirs de Chicago, treballadors anarquistes executats a EUA acusats dels fets de Haymarket [1] l’1 de maig seria el dia de protesta i reclamacions obreres. En aquell moment, la gran reivindicació que es va establir va ser la jornada de 8 hores. La vaga era l’instrument que es va decidir emprar cada 1 de maig per forçar la patronal i els estats liberals a acceptar la jornada de 8 hores.
9 de Maig - Dia de la victòria de la Unió soviètica sobre alemanya
Es denomina Dia de la Victòria (en rus: День Победы, Den’ Pobédy) a la celebració de la victòria de la Unió Soviètica sobre Alemanya nazi el 9 de maig de 1945 a la Segona Guerra Mundial, o Gran Guerra Pàtria (en rus : Великая Отечественная Война, Velíkaya Otéchestvennaya Voiná), com se la va denominar a la Unió Soviètica. És dia festiu a Rússia, Bielorússia i en la majoria de les antigues repúbliques soviètiques.
4 de Novembre - Dia de la unitat popular
Dia de la Unitat Popular (en rus: День народного единства) és una festa nacional a Rússia. Se celebra el 4 de novembre i commemora l’aixecament popular que va expulsar les forces d’ocupació de la Mancomunitat de Polònia-Lituània el novembre de 1612, fet que va posar la fi a l’època de revoltes del Període Tumultuós ia la intervenció de Rússia a la guerra amb Polònia. Al·ludeix a la idea de la unitat de la societat russa que va poder protegir l’Estat, fins i tot en l’absència d’un tsar que la pugui guiar.