SITUACIÓ GEOGRÀFICA I EL TERRITORI

Rússia és el país més gran del món amb un territori de més de 17 milions de quilòmetres quadrats. Està situat a l’est d’Europa i al nord d’Àsia, té fronteres amb 16 estats i la seva línia fronterera és la més llarga del món amb 60 mil quilòmetres d’extensió. Rússia posseeix la quarta part de tots els boscos del món, més que qualsevol altre país. La zona contínua dels boscos s’estén des de les fronteres occidentals de país fins a la costa de l’Oceà Pacífic. Les costes de Rússia estan banyades per les aigües de 12 mars, i el país gaudeix de milers de rius i llacs, això proporciona a Rússia un dels recursos hídrics superficials més grans del món. Els seus llacs tenen quasi una quarta part de l’aigua dolça del món, d’ells destaquem dos, el Mar Caspi, el més gran del món i el Baikal, el llac més profund d’aigua dolça.  

CIUTATS PRINCIPALS, DIVISIÓ ADMINISTRATIVA

La Federació de Rússia la integren 21 repúbliques, 6 territoris, 48 regions, les ciutats d’importància federal de Moscou i Sant Petersburg, una regió autònoma i 9 districtes autònoms. Moscou és la capital de Rússia (amb més de 10 milions d’habitants). Les ciutats amb més d’1 milió d’habitants són: Moscú (11,5 milions), Sant Petersburg (4,8 milions), Novosibirsk (1,4 milions), Ekaterinburg (1,3 milions), Nizhni Nóvgorod (1,2 milions), Samara (1,1 milions), Omsk (1,1 milions), Cheliabinsk (1,1 milions), Kazan (1,1 milions), Ufa (1 milió), Rostov de Don (1 milió) i Volgograd (1 milió).

SISTEMA ESTATAL

Rússia és un estat federal democràtic amb forma republicana de govern. La Constitució vigent de Rússia va ser aprovada en el referèndum nacional celebrat el 12 de desembre de 1993. El Cap de l’Estat és el President elegit pels ciutadans de Rússia per a un període de 4 anys. Al mes de març de 2004, Vladímir Putin va ser reelegit per a un segon mandat de quatre anys. El president al mateix temps és el Comandant en Cap de les Forces Armades de la Federació de Rússia. El poder executiu al país l’exerceix el Govern, encapçalat pel primer ministre, mentre que el poder legislatiu recau en l’Assemblea Federal que consta de dues cambres: el Consell de la Federació (Cambra Alta) i la Duma de l’Estat (Cambra Baixa ).

POBLACIÓ, IDIOMA, RELIGIÓ

Segons les dades del cens de 2003 la població de Rússia arriba a 145.200.000 d’habitants. La densitat de població més gran es registra a la part central de país. Els russos constitueixen aproximadament el 80% de la població. A més dels russos, a Rússia hi ha més de 100 nacions i pobles, els més nombrosos dels quals són els ucraïnesos i tàrtars. L’idioma oficial de la comunicació internacional és el rus, encara que les llengües de tots els pobles tenen drets iguals. La major part dels creients professen la fe cristiana ortodoxa. També hi són presents l’islam, el catolicisme, el judaisme i el budisme.

DIFERÈNCIA HORÀRIA

L’extensió de Rússia d’oest a est és aproximadament de 9 mil quilòmetres, i el país compta amb 11 fusos horaris. Quan els habitants de l’Extrem Orient es desperten, la gent de Moscou i Sant Petersburg es prepara per dormir. Es mesura des de +2 GMT a Kaliningrad fins + 12 en Kamchatka i Txukotka. A Moscou i Sant Petersburg són +3 GMT. A finals de març els rellotges passen a l’horari d’estiu (avançant una hora) i a la fi d’octubre a l’horari d’hivern (endarrerint una hora).

CLIMA

El clima de Rússia és molt variat: subtropical al litoral de la mar Negra, fortament continental a Sibèria del Sud, àrtic en l’Extrem Nord, marítim al litoral de la Mar Bàltic i temperat monsònic al sud de l’Extrem Orient. El mateix dia al litoral de la mar Negra s’obre la temporada de banys i al litoral de la Mar Oriental de Sibèria es desencadena una tempesta de neu. La part més poblada del territori de Rússia es troba a la zona climàtica temperada. A Moscou, Sant Petersburg, a la zona de l’Anell d’Or i del riu Volga l’estiu és calorós i l’hivern és suau i nevós, el que atrau els turistes d’arreu del món.

CULTURA

Rússia és un país amb una cultura de més de mil anys. La majoria de les ciutats conserva els temples i monestirs antics i actualment es construeixen i s’obren nous. El poble talentós de Rússia va donar al món escriptors com Tolstoi i Dostoevskiy, Gorki i Chekhov. Cinc representants del poble rus van obtenir el Premi Nobel de literatura: Bunin, Shólokhov, Pasternak, Soljenitsin i Brodskiy. Tothom coneix la música dels compositors russos Chaikovskiy, Rakhmàninov, Stravinsky, Prokofiev, Shostakovich, Shnitke. Malèvitx i Kandinsky, representants de l’avantguarda russa, es van destacar per encarnar les noves idees en la pintura i Serguei Eisenstein, Andrey Tarkovsky en l’art cinematogràfic. Els descobriments i les invencions dels científics russos en el camp de la química, la física nuclear, l’aviació i la indústria militar es coneixen a tot el món. L’any 1961 a Rússia (en aquella època la Unió Soviètica) va ser portat a la pràctica el primer vol de l’home a l’espai còsmic. Gaudeix de fama mundial el ballet clàssic rus amb les seves destacades estrelles Anna Pávlova, Galina Ulanova, Maya Plisetskaya, Rodolfo Nureev, Mikhail Baryshnikov. Tots coneixen els èxits dels esportistes russos: nedadors, atletes, gimnastes, escaquistes, campions de patinatge artístic i jugadors d’hoquei.

CUINA

El més tradicional de la cuina russa són les sopes (schi i borsch), els blinis, la kasha, els pirozhki i per descomptat el pa, pel consum del qual Rússia sempre ha ocupat el primer lloc en el món. El caviar negre rus es coneix a tot el món igual que el vodka de 40 graus. De les begudes alcohòliques més suaus els russos prefereixen els licors de fruites i baies i de les begudes no alcohòliques el kvas de pa. A Moscou, Sant Petersburg en la majoria de les ciutats i centres turístics hi ha molts restaurants i cafès per a tots els gustos i totes les butxaques.

REGALS I SOUVENIRS

Rússia és molt famosa per la seva artesania: matrioshka (joc de les nines de fusta pintades que s’ajusten unes dins d’altres), ceràmica de Gzhel, xals de Pavlovoposad, safates de Zhóstovo, articles dels talladors de pedra dels Urals, fosa de ferro de Kasli, miniatura de laca de Palej i Fedóskino, puntes de Vologda, pintura de Jojlomá i Gorodets, xals de plomissol d’Orenburgo. Aquests articles es poden comprar en els centres comercials grans, a les galeries d’art, a les fires i en els tallers dels artesans, als quals s’organitzen excursions per poder assistir-hi.

TRANSPORT

 Els mitjans principals de comunicació interurbana en el gegantí territori rus són el tren i l’avió. El viatge de Moscou a Sant Petersburg dura 5-7 hores al tren i una hora en avió, però el vol de Moscou a Kamchatka dura 9 hores. La capital té 5 aeroports i 9 estacions ferroviàries. La comunicació entre les ciutats i regions veïnes es realitza per trens elèctrics o autobusos interurbans. A Moscou i altres grans ciutats hi ha diversos tipus de transport: metro, autobusos, “trolebusos”, taxis i taxis col·lectius. A Moscou el transport més popular és el metro, algunes de les estacions representen veritables obres d’art que es pot visitar amb excursions organitzades.

BANCS I MONEDA LOCAL

La moneda nacional de Rússia és el ruble. Un ruble equival a 100 copecs. Es pot canviar moneda (dòlars, euros) en els bancs o a les oficines de canvi als carrers, als hotels, supermercats, estacions i aeroports. La cotització del canvi es determina pel Banc Central de Rússia. Les oficines de canvi existeixen pràcticament en totes les ciutats. A la capital i a les grans ciutats hi ha oficines que romanen obertes les 24 hores.

Les targetes de crèdit per ara s’accepten principalment a les ciutats principals i en els centres turístics.