Andorra aspira a rebre per primera vegada l’esdeveniment d’esquí alpí més important del món en termes d’organització i de popularitat. El país dels Pirineus i la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), presentaran de forma imminent la seva candidatura a la Federació Internacional d’Esquí (FIS) per celebrar els Campionats del Món en 2027. Mai abans els Pirineus han acollit una fita esportiva tan imponent. Comença el compte enrere en què durant el període d’un any, el Principat es mesurarà a grans noms com Crans-Montana (Suïssa) i Garmisch-Partenkirchen (Alemanya).

La resolució arribarà a la localitat de Villamoura (Portugal) durant el Congrés FIS al mes de maig de 2022 amb la votació dels 17 membres del FIS Council, qui determinarà la seu triada.

Dimensió mundial

Els Campionats del Món se celebren cada dos anys, tenen una durada de més 15 dies i es disputen durant el mes de febrer, coincidint amb la temporada alta en el sector de la neu. L’esdeveniment consta de 13 proves que mouen més de 750 atletes de més de 70 països. L’organització preveu comptar amb l’inestimable suport de més de 500 voluntaris, l’ànima de l’esdeveniment. Per a la cobertura de les carreres in situ, es desplacen més de 1.000 professionals de la comunicació i les proves s’ofereixen en directe en més de 100 televisions de tot el món. Pel que fa a l’ocupació hotelera, la previsió és assumir prop de 50.000 nits d’hotel per allotjar els atletes, la família esportiva i els mitjans de comunicació, entre d’altres.

Cortina de Ampezzo (Itàlia) ha acollit l’última edició, i les estacions de Courchevel-Méribel (França) i Saalbach (Àustria) seran les pròximes seus en el 2023 i el 2025, respectivament. Per la dimensió i les característiques de l’esdeveniment, la seu és triada amb un marge de 5 anys per a treballar en l’organització.

Pressupost operatiu de 40 milions d’euros

El pressupost orientatiu per organitzar uns Campionats del Món és d’uns 40 milions d’euros, que provenen dels drets de TV i patrocini. La FIS els comercialitza i transfereix al comitè organitzador la part corresponent a les despeses operatives. D’aquesta manera no són necessàries aportacions públiques per cobrir el pressupost operatiu, un fet molt rellevant especialment en el moment actual.

Candidatura de país

Andorra es presenta com una candidatura de tot un país, sent aquesta una característica que la distingeix de les estacions que tradicionalment han estat seu d’uns mundials. El concepte esportiu és el de seu compacta, amb les carreres localitzades en els consolidades pistes de Copa del Món, Avet i Àliga de Soldeu i el Tarter a Grandvalira, combinat amb una seu ampliada a tot el país amb lliurament diari de medalles i el programa d’animació a Andorra la Vella, així com diverses accions que s’ubicaran en altres localitzacions del Principat. Andorra 2027 compta amb el suport institucional del Govern, dels set comuns (ajuntaments) i amb l’adhesió de les associacions hoteleres i les entitats del teixit empresarial.

Objectius de candidatura

El pla director de la candidatura es va començar a gestar a finals de febrer de 2020. Un petit equip dividit en diferents àrees especialitzades ha treballat en profunditat durant més d’un any els aspectes conceptuals i pràctics de l’organització d’uns Campionats del món a Andorra.

La visió de l’esdeveniment es fonamenta en uns pilars essencials que inspiren en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de les Nacions Unides:

Viabilitat del projecte

Després del balanç satisfactori que la FIS va fer sobre l’organització de les Finals de la Copa del Món 2019, és la mateixa federació internacional qui, en aquell moment, anima a Andorra a analitzar la viabilitat d’uns Campionats del Món al país dels Pirineus.

En directe des de la televisió de país

La situació sanitària actual causada per la COVID-19 ha forçat que l’organització busqui una fórmula per arribar a tota la població al Principat. Per aquest motiu, l’anunci s’ha fet a través d’un programa especial d’Andorra Televisió i en streaming a través de la seva web. El director general de la candidatura, David Hidalgo, ha estat l’encarregat de donar visibilitat a aquest moment històric en què també han donat veu el president de Govern d’Andorra, Xavier Espot, el president de Grandvalira-ENSISA i Cònsol de Canillo, Francesc Camp i el president de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), Josep Pintat.

#

Comments are closed